legaliSt

Cuvinte cheie

Concediere prin desfiintarea postului -prevederi mai favorabile pentru persoanele cu handicap

In contextul mondial actual, concedierea este o solutie la care se recurge tot mai frecvent. Este importanta cunoasterea drepturilor, pentru a beneficia de prevederile legii si pentru a le opune angajatorului atunci cand este sunt incalcate cu buna-stiinta sau prin omisiune.

 
 
file.jpg
 
 

Conform art. 83 lit.e) din legea 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, perioada de preaviz la concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, este de 30 de zile lucratoare. Astfel:

Art. 83

(1)Persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă beneficiază de următoarele drepturi:

a)cursuri de formare profesională;

b)adaptare rezonabilă la locul de muncă;

c)consiliere în perioada prealabilă angajării şi pe parcursul angajării, precum şi în perioada de probă, din partea unui consilier specializat în medierea muncii;

d)o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puţin 45 de zile lucrătoare;

e)un preaviz plătit, de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;

f)posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, în condiţiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens;

(2)Finanţarea drepturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi c) pentru persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

Legea impune cel putin existenta unui preaviz de 30 de zile lucrătoare pentru persoanele incluse in aceasta categorie, acordand o protectie speciala, ceea ce inseamna ca angajatorul poate decide sa acorde mai mult, daca doreste, ca si in cazul zilelor de concediu de odihna anual.

Posted in Asistenta juridica on aprilie 29 2021 at 01:10

Comentarii (0)

No login
gif
color_lens